Tuesday, October 15, 2013

perfect escape

selamat menyambut hari raya korban. semoga ibadah korban yg kita lakukan diterima oleh
allah s.w.t.

Bersempena dgn hari raya korban. Aku memilih utk menghilangkan diri seketika ke suatu tempat yg boleh ku kira tempat yg paling sesuai utk aku menghabiskan masa mencari ketenangan. Duduk menghadap pantai, merasai deruan angin pantai sungguh menenangkan ku, membuatkan aku rasa dekat dgn keluarga ku. Disaat ini aku begiti rindukan mereka yg jauh di seberang.

melihat ombak menghempas pantai, tapi pantai tetap setia berada di tepi menanti kedatangan ombak walaupun ombak mengubahnya. kadangkala lautan begitu tenang kadangkala lautan begitu menganas. sesungguhnya hati ku seperti lautan. Tenang setenang air laut, resah seresah ombak. Ya..allah berikanlah aku ketenangan. berikanlah aku kekuatan.

Disini aku berjanji pd diri, aku akan teruskan kehidupan ku seperti dulu. senyum seperti dulu. dan kali terakhir aku menitiskan air mata ku disini. semoga kedatangan ku di lain hari sekadar utk merehatkan minda.

Sunday, October 13, 2013

Redha itu bukan pasrah

Assalamualaikum w.b.t

Bersawangnya laman sesawang ku ini. Sudah lama tinggalkan dunia blogging ini. Sesekali menjengah tanpa mengeluarkan sebarang idea. Well, bukan takde idea tapi tahap kemalasan yang melampau mengalahkan gunung everest tu susah nak lawan.

Aku? Masih mencari, mencari jawapan yang pasti untuk segala keserabutan yang ku alami. Disaat aku mula membuka pintu hati ku untuk orang lain ternyata aku di uji lagi. Jawapan yg ku cari menyentap segalanya. Mengapa ini yg ku terima. Mengapa ini yang perlu aku hadapi. Ops Fatin! bercakap seolah-olah mempersoalkan segala ketentuanNYA. Ya allah, sesungguhnya redha hambamu ini tidak sepenuhnya. Masih bersisa sayangnya pada insan itu. Jauh disudut hati masih menyimpan harapan. Ternyata aku kalah dengan cinta Dunia. Ternyata aku kalah dengan segalanya. Ya. aku masih sayang kamu. ya. aku masih merindukan kamu. akan tetapi kau bukan milik ku dan aku bukan milik mu. Aku hanya mampu berdoa agar hatiku redha sepenuhnya dengan apa yang terjadi. Mencari saki baki kekuatan untuk ku bawa bersama di sepanjang hidup ku ini. Mencari cinta yang hakiki dari NYA agar aku tidak tersasar dari jalan hidup yg berliku. Mungkin dia untuk ku. Mungkin dia bukan untuk ku. Aku tidak mampu meletakkan sebarang harapan. Biar begini keadaannya, ini yang lebih baik. Biar allah tentukan siapa yang akan bersama ku meniti jalan yg berliku.

P/s : aku menyayangi mu tapi aku tidak mampu utk memiliki mu. Doa ku sentiasa mengiringi dirimu sayang. dan doakanlah diriku semoga aku kuat untuk menghadapi segalanya.


Monday, April 29, 2013

You and me


assalamualaikum readers.
im back

agak berhabuk dinding utk ku mencoret segala idea, luahan or what so ever its. Bkn takde idea, sentiasa ada tapi kemalasan yg melampau mengatasi kerajinan dan kesibukan yg sangatlah padat menghalang utk menconteng dinding blog aku ini. ok2, fatin izzati cukuplah bagi segala alasan kukuh tu. straight to the point !

Salah ke berkawan dengan orang yg berlainan jantina? Hrm, rasanya tak salah kalau tau batas-batas pergaulan bukan? Bila ada orang hulurkan salam perkenalan dgn ikhlas, mestilah kita sambut salam perkenalan tu kan? lebih-lebih lagi bila orang tu senior or staff same office dengan kita. Tapi bila berkawan dengan org yg berlainan jantina ini ada juga payahnya. At the end, mesti salah seorang akan jatuh hati lah bagai. Tapi selama aku berkawan dengan laki, aku tak pernah akan end up suka orang tu. Melainkan di awal perkenalan lagi aku dah mmg suka dgn org tu.

Bila kita dah tau orang tu dah mula menanam bunga-bunga taik ayam dalam hati dia, kita sepatutnya berterus terang yang kita hanya anggap orang tu sebagai kawan dan tidak akan lebih. Terpulanglah samada org tu terima atau pun tidak. yg penting kita kena tabur racun di bunga-bunga taik ayam sebelum ianya berubah menjadi sebuah taman yg besar dalam hatinya. Tapi bila kita dah tabur racun tu, kita kena amik risiko utk hilang sebuah hubungan persahabatan sekiranya orang tu tak boleh terima apa yg kita rasa. Jgnlah disebabkan sayangkn hubungan persahabatan yg sedia ada, korang terima bunga-bunga taik ayam dia pula. Adalah dilarang sama sekali menjalinkan hubungan berlandaskan simpati sebab hubungan korang takkan ke mana. Paling teruk mesti salah sorg akan terluka, silap-silap hari bulan orang tu bunuh diri terjun dari bunga taik ayam yg di semai cantik dalam hati dia.


Saturday, March 16, 2013

24

Assalamualaikum w.b.t

Selamat ulang tahun wahai Cik fatin izzati. Usia sudah menjejak ke 24tahun. Alhamdulilah, Allah s.w.t beri aku peluang untuk teruskan hidup sebagai umatnya. Angka 24 itu terlalu besar bagiku. Ramai dikalangan sahabat ku yg seusia dengan ku sudah mendirikan rumah tangga tinggal diriku yg masih terkapai-kapai mencari-cari bakal iman. Ahhh.. Jodoh itu rahsia allah. Berusaha dan tawakal. Berdoa semoga ditemukan dengan insan yg telah dipilih oleh Allah untuk membimbingku.

24 tahun .. orang kata umur sekadar angka, yang penting maintain muda and gorgeous. "ayat penyedap hati sebenarnya tu" Bila dah menjejakkan kaki ke 24tahun ni ada satu perasaan yg semacam. Kadang-kala termenung sekejap, dah masuk 24tahun apa yg dah aku dah bg kt mak ayah aku? Apa yg dah aku buat utk diri aku sendiri? Dah terlaksanakah tanggungjawab aku sebagai seorang anak dan umat allah? Semua soalan tu bermain-main dalam otak aku.

Tidak banyak yg ku harapkan di hari kelahiran ku. Hanya berharap semoga aku jadi hamba yg taat pada perintah allah. Jadi anak yg soleh kepada org tua ku. Berjaya di dunia dan akhirat. Jadi seorang insan yg lebih matang untuk mengendalikan kehidupan yg penuh cabaran.

Buat mummy ku, terima kasih di atas pengorbanan mu disaat mengandungkan, melahirkan serta membesarkan ku. Terasa begitu pantas masa berlalu, pejam celik pejam celik putri sulung mu ini sudah 24 tahun. Lihatlah putrimu ini, kedegilan yg diwarisi dari daddy. Keberaniaan yg mengalir dalam darah putri keturunan temenggung ini, kini menjadi kebanggan mu. Terima kasih buat daddy, setiap titisan peluh mu mencari rezeki demi sesuap nasi buat anak2 mu akan ku kenang sampai bila-bila. Terima kasih buat keluarga ku Azat family's, lihatlah putri sulung anda yg suatu ketika dahulu sering merengek meminta itu ini. Kini sudah menjadi seorang insan yg berjaya, seorang insan yg menjadi kebanggan keluarga. Buat sahabat-sahabat ku, terima kasih sayang kerna kamu sentiasa ada bersama ku diketika aku jatuh.

p/s : Mummy, daddy and ann ! how dare you all. Lupa besday kakak !. tak kisah walau ramai org lupa besday kakak. Tapi ini rasa mau nangis bila mummy daddy and ann lupa besday kakak. btw i miss you all especially mummy. ;'(

Saturday, February 16, 2013

"Sebelum Aku Bernikah"

Assalamualaikum w.b.t

Mesti ramai yg terkejutkan bila baca title Entry kali ini? Mesti ingat Tuan punya blog ini dah nak kawin. Betul tak? Semesntinya suatu hari nanti Tuan punya blog akan berkahwin tapi tidak diketahui bila dan dengan siapa .Bila dah sampai masanya, pasti akan dikhabarkan juga.

Actually entry kali ini pasal Buku "Sebelum Aku Bernikah- Hilal Asyraf" yang baru saja aku habis baca. Satu tajuk yg sungguh menarik perhatian ku masa mencuci mata di POPULAR siang tadi. Buku ini berada di tempat ke-4 terlaris jualannya dan menjadikan aku terus tertarik untuk membacanya. Jgn salah sangka, sungguhpun aku begitu meminati membaca novel, aku juga suka membaca buku-buku ilmiah terutama yg melibatkan motivasi sesuai dengan keadaan ku. 

Buku ini berkisarkan jalan cerita si penulis mengenai kembara cintanya. Dari sesi jatuh cinta sehinggalah ke gerbang perkahwinannya. Penulis banyak mengutarakan pendapat-pendapatnya yg tersendiri yg membuatkan aku semakin tertarik utk menghabiskan bukunya. Salah satu bab yg sungguh menarik perhatian ku ialah jodoh, jodoh, jodoh hingga lembik dan istikharah hingga keliru.

Ayat standart yg kita selalu dengar "jodoh ketentuan allah tidak perlu berusaha mencarinya". Aku salah seorang yg pernah berkata sebegitu. Pernah mempraktikannya setelah patah hati. Lepas ayat al-baqarah, ayat 122 then ditambah pula baca dlm buku ini. Barulah sedar, Jodoh mmg rahsia Allah, sebab kita tak tau lah kita kena berusaha mencari. Bak kata Hilal Asyraf "bila kita nak cemerlang dalam peperiksaan kita belajar, bila kita nak kahwin kita diam" Dan siapa kita untuk tentukan siapa jodoh kita. Sedangkan org yg berkahwin boleh bercerai. 

Solat istikharah. Sudah terlalu biasa didengari terutama sekali orang-orang yg menjadikannya sebagai satu platform utk meminta petunjuk siapa jodoh kita. Aku dikalangan orang-orang yg pernah menunaikan solat istikharah diketika aku inginkan petunjuk siapa dia dlm hidupku. Namun apa yg kulihat hanyalah apa yg aku inginkan bukan apa yg allah tentukan. Sesudah itu aku mula akur dengan keadaan itu. Aku memilih untuk teruskan kehidupan ku. Sedangkan Rasullah menunaikan Solat istikharah utk meminta petunjuk kepada Allah s.w.t dalam membuat satu-satu keputusan. Mengapakah kita tidak menggunakan platform yg sedia ada untuk meminta petunjuk dlm membuat keputusan selain berkenaan dengan hal jodoh?

"Allah hadirkan ujian buatku kerna dosa dan akhlak ku yg masih tidak baik di sisi allah. Allah tangguhkan dahulu kebaikan untuk ku kerna Dia mahu mengampunkan dosa-soda kita dengan menguji supaya ku bergerak ke arah perubahan"

Setelah selesai membaca buku ini, ternyata satu persatu serpihan peristiwa lama bermain di minda ku. Kini aku mampu tersenyum kerna ku tahu Allah menyayangi ku kerna itulah dia hadirkan aku ujian sedemikian rupa. Buku ini juga turut membantuku untuk lebih memahami istilah cinta dalam erti kehidupan sebenar. 

"Cinta adalah membawa orang yg kita sayangi ke syurga dan apa-apa yg membawa ke neraka itu bukan dinamakan cinta"




Monday, February 11, 2013

Part two - holiday

 sexiest girl in the world. lelong lelong. 

candid !

pantai tanjung lipat

jesselton port. sunset time

kundasang memorial war

pekan nabalu

tinggi-tinggi gunung kinabalu

done snorkeling at pulau mamutik

snorkeling time


setiap gambar ada cerita. 

Saturday, February 9, 2013

holiday

assalamualaikum w.b.t 

Sebelum tu nak ucap Gong xi fa chai utk kaum cina yg menyambut perayaan ini.
Bersempena dgn cuti raya cina ni, aku mengambil kesempatan utk balik kampung bagi melepaskan rindu, tapi kali ini cuti ku terbahagi kepada dua bahagian. Bahagian pertama cuti-cuti bersama my baby gurl. Round pantai barat utara sabah pulak kali ini. Kota kinabalu - kundasang - pulau mamutik, manukan, sapi - kundasang - tip of borne . 

bahagian kedua bersantai bersama family di rumah. Sayang mereka ketat-ketat. part yg best sekali bila dady bagi aku drive kuda hitam dia ( DMAX ) pegi balik kg. Terasa gagah bawak keta besar.





Malas nak cerita pjg, tgk j la half of my photo . ;)


Friday, January 11, 2013

Secebis sekeping sekerat

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulilah berkesempatan untuk menjenguk blog yang telah lama di tinggalkan dek kerna masa yang begitu mencemburui diriku ini dan di ketika aku punya masa untuk bersantai aku memilih untuk menghabiskan masa berhibernasi. Haha. Masih tidak terlalu lewat bukan untuk wish Happy New Year. Semoga tahun baru ini akan menjadi lebih baik berbanding tahun-tahun yang sebelumnya. Sujud syukur kerna masih diberi kesempatan oleh Allah s.w.t untuk meneruskan hidup walaupun pelbagai spekulasi yg telah dikeluarkan oleh orang-orang yg pintar tetapi hakikatnya kuno mengenai dunia akan tamat pada 21/12/2012. Amboi .. Amboi jauh menyimpang aku bercakap kan? Hehe. sekali sekala apa salahnya.

Tahun berganti tahun, manusia semakin meningkat usianya. Begitu juga aku, usia ku juga semakin meningkat pabila tahun berubah. Tidak lama lagi usia ku akan genap 24tahun. Oh my god! 24thn? Sudah jauh rupanya perjalanan hidup ku ini. Bermulanya aku melihat dunia, belajar merangkak lalu bertatih dan berjalan seterusnya berlari dan kini inilah aku. Memegang status sebagai pekerja kerajaan di dalam bidang separa perubatan dan memikul tanggungjawab sebagai seorang anak sulung kadang kala begitu menguji tahap kematangan ku. Alhamdulilah Allah kurniakan aku sebuah keluarga yang sentiasa ada bersama ku, memahami keadaan ku yg keseorangan di perantauan. Sahabat karib ku yg sentiasa memegang tangan ku disaat aku memerlukan mereka.

Di usia ini harapan aku semoga aku menjadi insan yang lebih baik daripada sebelumnya, semoga aku menemui sesuatu yg telah lama ku cari, semoga aku kuat untuk menghadapi dugaan di tahun ini.

"its hard for me to let someone new to come in my life"