Saturday, March 31, 2012

Semakin pupus

Assalamualaikum.

Sudah lama rasanya tak update blog ni, jari pun dah rasa gatal nak tekan-tekan keyboard notebook. Blog pun dah bersawang, spider web ada di mana-mana.Hehe..Bukan tak nak update blog tapi kekangan masa and takde idea nak update pasal apa. bla bla bla.. byklah alasan ko cik fatin oit. Ok straight to the point lah.

Hari ni ak nak cakap pasal TARIAN TRADISIONAL yg ada kt malaysia ni.Zaman beralih zaman berubah ke arah arus kemodenan telah menelan warisan berzaman-zaman kita. Remaja sekarang lebih tahu tarian K-POP, SHUFFLE, BREAKDANCE.Tapi bila ditanya pasal tarian tradisional pasti terkapai-kapai nk jawab.

Bagi aku, minat yg mendalam, dalam tarian tradisional dah lama berputik dari aku umur 8tahun. Tarian pertama yang aku belajar ialah tarian DAlING-DALING. Waktu sekolah dlu, ad seorang cikgu ni mengajar tarian kt senior2 aku. Aku pula selalu curi-curi tgk diaorg praktis. Dari situ minat aku mula berputik. Bila umur aku menjejak 10thn, cikgu aku bagi aku peluang untuk join pertandingan tarian peringkat daerah. Walaupun tak menang dalam pertandingan tu, pengalaman yg ak dpt time pertandingan tu ak simpan sampai sekarang.

Menjejakkan kaki ke sekolah menengah, matrik dan seterusnya ke kolej minat dalam tarian tu masih ada. Malah time kt kolej, ak adalah salah sorg dr ajk tertinggi dan org kuat dlm kelab tarian dan kebudayaan. Di kolej ak menambahkan ilmu dalam seni tarian tradisional bila berpeluang untuk mengikuti kelas tarian yg dianjurkan oleh kelab tarian. Aku berterima kasih byk2 kepada semua yg sudi berkongsi ilmu dalam seni tarian. :). Ok dah habis citer pasal aku, jom baca sedikit sebanyak info pasal tarian tradisional.

Semua tau kan malaysia kaya dengan budaya dan pelbagai kaum? Kalau tak tau tu, sah mmg bukan org malaysia. Kalau nak kira berapa banyak tarian tradisional kaum kt malaysia ni, mmg payahlah.So aku nak cakap pasal Tarian tradisional yg selalunya kita as org malaysia selalu tengok tiap kali ad majlis rasmi, pertandingan,perkahwinan dan bla bla bla.

As anak jati SABAH, tarian yg paling famous kt sabah mestilah SUMAZAU. Tarian ini, tarian suku kaum kadazandusun. Tiap kali ad keramaian tarian ni la yg biasa dipersembahkan. Second tarian Daling-daling or igal-igal dari suku kaum bajau. Bagi orang semenanjung mungkin ad yg tau pasal tarian ni or mgkin ramai yg tak tau. Tarian mongigol pula tarian daripada suku kaum rungus. Bagi aku, tarian mongigol ni lah tarian yg tak pernah ak lepas dgn jaya nya. dah byk kali try praktis tapi still fail. Actually banyak lagi tarian suku kaum org sabah, tapi ini je lah yg aku tau and da selalu praktis. yang len tak pernah try lgi.

Tarian joget, zapin, inang pula adalah tarian yang terkenal dikalangan masyarakat di semenanjung malaysia. Tarian inilah yang biasanya dipersembahkan tiap kali ad masjlis keramaian. Sebenarnya terdapat banyak lagi tarian dikalangan masyarakat semenanjung, setiap negeri mempunyai tarian tradisional nya yg tersendiri. Itulah keunikan yang ada pada rakyat malaysia.

Diantara tarian suku kaum Melayu adalah :
Tarian Randai
Tarian Randai dan Orang Ulu
Tarian Saba
Tarian Sarah
Tarian Sewang
Tarian Siti Payung
Tarian Tempurung
Tarian Upih
Tarian Wau Bulan
Tarian Zapin
Tarian Zapin Arab
Tarian Zapin Johor
Tarian Zapin Lenga
Tarian Zapin Pekan
Tarian Zapin Tenglu

Bagi masyarakat sarawak, suku kaum di negeri ini juga ada tarian tradisionalnya sendiri, tapi setakat yang aku tau tarian ngajat dr suku kaum iban dan tarian sarawak. Dan aku masih tidak berpeluang untuk belajar tarian tradisional org sarawak. andai di beri peluang nak juga belajar tarian diaorg, sekadar untuk menambahkan ilmu dalam tarian tradisional.

Oklah setakat ini je lah celoteh aku malam ni, rasa dah cukup panjang. jari2 pun dah penat nk tekan-tekan keyboard ni.

Nota tapak kaki : Rasa rindu nak menari =,=''

Sunday, March 18, 2012

sarang hae yo.



i feel like im getting nervous
it's 1st time im feeling like this
i seem enchanted
when i see you
my heart is pounding
from head to toe
im starting to like you so much
but secretly
i want to approach you carefully
oh ! im your sweety girl
can you hug me?
i want to talk with you carefully
i'm you lovely girl
would you hold me in your arms?
hello hello my shinny boy
a cupid arrow
will surely come into my heart
make me tremylde when look at you
hello hello you shinny boy
your sweet smile
coem into my heart
im tremlding all day
you got my heart
my love my love my love my boy
my love my love my love my boy

Double meaning

Wanita, perempuan, gadis apa jua gelaran yg diberikan tetapi tetap sama. Seorang insan yg diciptakan oleh Allah s.w.t dengan penuh kelembutan akan tetapi disebalik kelembutan itu tersimpan seribu kekuatan. WOMEN IS COMPLICATED !! Sukar untuk membaca hati seorang wanita. Disebalik senyum tersembunyi seribu kepahitan, Disebalik air mata tersembunyi seribu sebab, Disebalik kesunyian tersembunyi seribu persoalan.

isteri : abg, syg xde baju nak pakai g kenduri kawin jiran kte la *sambil memandang almari yg penuh dgn bju.
suami : hanya mampu menjerling dan mengeleng kepala.

Betapa kompleksnya pemikiran seorang wanita. Wanita inginkan yg terbaik buat dirinya dan insan yg disayanginya.

Gf : Sorry, buat abg marah. Msg send to Bf
Bf : syg, cuba la fhm, abg x sihat.

Si gadis hanya inginkan perhatian buat seketika dari insan yg disayangi. Diketika si gadis sedang sakit,perhatian terhadap insan yg disayangi tetap sama. mengapa lelaki tidak pernah memahami maksud disebalik perkataan OK dr si gadis.

gadis : aku bahagia melihat dia bahagia
jejaka : *sedang bersanding di atas pelamin dgn orang lain

Lihat betapa kuatnya hati seorang wanita menempuh segala dugaan dlm hidupnya.

Wahai lelaki, disebalik setiap kata-kata,perbuatan seorang wanita tersembunyi seribu makna. fahamilah double meaning yg cuba disampaikan.


NOTA TAPAK KAKI ; Perut bergendang menandakan lapar. hahah.;p

Friday, March 16, 2012

23 year old

Bertarikh 16 mac 2012 maka dengan ini genaplah umur ku 23tahun. Alhamdulilah, Allah s.w.t masih memberiku peluang untuk terus bernafas di dunia fana ini.Tiada sambutan utk besday ku kali ini,kerna ak keseorangan diperantauan. Jauh dari keluarga ku, sahabat-sahabtku dan juga dia.Tapi tidak mengapa, cukup sekadar ucapan yg mereka titipkan buat ku menandakan mereka masih mengingati tarikh bersejarah ini. Alhamdulilah, dari tahun beralih tahun banyak perkara yang telah terjadi dalam hidup ku, yg telah menjadikan aku seorang insan yg kuat utk menghadapi segala dugaan yg allah turunkan. Dari bergelar pelajar kini aku sudah bergelar seorang wanita bekerja dan kini aku mampu memiliki harta hasil titik peluh ku sendiri. Semoga aku akan terus berjaya dan menjadi seorang insan yang kuat :).

Buat family tersayang, terima kasih kerna hampir terlupa besday kakak ! ;'( Huh. nasib bek ingt klu x mmg sah, kakak merajuk 1hari.

Buat Rubianah jumadi, Akma nadila, zulhilmi zaaba. Wah ! thx a lot my BFF sayang korg suma. Msg orix paling tak blh blah..dia mengaku syg aku wey! hahaha.

Buat abg tersyg (1st person yg wish besday), thanks dear..even sakit2 pun still bgn tgh2 malam utk wish kt b. i love you more and more. tggu b balik tau, b nak tuntut hadiah dr abg. heeee. ;p

Buat kwn2 yg len, thx wish besday. heeeee.....;)

NOTA TAPAK KAKI : saya dah besar !! Oh mama saya mau kawin blh x? ;p hahaha