Thursday, September 22, 2011

coretan di hari lalu

“Pabila wanita mengalirkan airmata, itu bereti dia sudah tidak mampu lagi menangis dalam hati”

Ya, aku setuju dengan ayat tu. Aku akui sekeras mana hati aku, sekuat mana hati aku pabila sampai satu tahap air mata ku pasti akan jatuh juga akhirnya. Diketika itu, hati ku sudah tidak mampu untuk menahan segalanya. Namun kini, air mata ku sudah kering, hatiku sudah hancur berderai. Tiada lagi linangan air mata yg membasahi pp ku, tiada lagi rasa sayang cinta kasih dalam hatiku. Semua telah hilang, hilang bersama kelukaan yg seringkali sang manusia itu cipta. Seperti dalam teori pain supression. Pabila rasa sejuk iitu lagi kuat, hilanglah rasa sakit. Sebegitu juga hatiku, kelukaan yg terlalu dalam maka hilanglah segala rasa. Akan tetapi semua itu berlaku suatu ketika dulu. Kini aku sudah mampu tersenyum dengan hati yg lapang. Ada perumpamaan yg mengatakan “ allah tidak akan menutup pintunya tanpa membuka tingkapnya”, “Pelangi selepas hujan” “kita berjumpa orang yg salah sebelum kita berjumpa dgn org yg betul “ .. setiap perumpaman itu memang ada benarnya.Dan aku hanya perlu berpegang pada perumpamaan itu dan redha setiap yg berlaku. Setiap perbuatan pasti ada balasannya .. Allah pasti akan membalas setiap perbuatan yg baik dgn yg baik dan setiap perbuatan yg jahat dengan yg jahat. Jgn terlalu alpa dengan kebahagiaan yg kamu kecapi wahai sang manusia, kerna kebahagiaan itu tercipta di atas keperitaan ku. Jgn pernah sesekali lupa wahai sang manusia, kebahagiaan itu datang dariNYA.

Aku maafkan segala silap dan salah mu wahai sang manusia, Cuma satu ku pinta pergilah jauh dari hidupku, jgn sesekali cuba berpaling lagi kerna ia hanya akan menyakiti terlalu ramai manusia termasuklah aku.

p/s : Terkadang Allah tentukan seseorang yang begitu hampir dengan kita sebagai jodoh, dan terkadang mungkin jauh dari pandangan mata kita. Ada juga yang bercinta, mungkin bertunang bahkan mungkin sampai berkahwin namun andai itu belum jodoh yang diberikan Allah sudah pasti akan ada ujian dan cabaran.

Thursday, September 8, 2011

keseorangan disini ~

Hye readers,

Sebulan berpuasa kini tiba hari raya

Seminggu bercuti kini tiba hari bekerja semula

Itulah nasib ku, lepas cuti seminggu skrg da kna masuk keja balik. Nak tau?? Aku malas giler nak keja sebenarnya, tapi memandangkan itulah kehidupan ku sekarang, xde lg student life seperti yg sebelum ini, so terpaksa la akur dgn semua tu. Dari utara ke selatan itulah perjalanan yg terpaksa aku tempuh utk sampai ke rumah. Tepat jam 11 malam bermula lah perjalanan ku mengembara menaiki bus. Waktu dalam bus tu, aku teringat kt minah senget dua org tu, before this nk travel balik kl ke or nk g mna2 diaorg bdua ada ngn aku. Tapi skng??? Aku sorg2 j la travel. Minah berdua tu jauh dr aku. Sedih gak aku.sobsobsob .. imtsm!! Tp Sebelum aku bertolak, sempat gak jumpe 2org hero kesayangan aku. Kurg ckit rindu ak kt hero2 aku ni, tp xsempat nk jmpe hero aku ag 2org tu. Hero-hero yg plg dsyg d antara semua.( semoga akan ada pertemuan ag akan dtg ).

Sepatutnya perjalanan aku utara ke selatan masih jauh lg tp tersangkut or lebih kepada aku singgah jap kt tgh2 perjalanan aku tu. Haha .. plan asal nk g jmpe minah sorg tu, tp minah tu xjd lak. So aku pun trn la berlegar2 d tgh kotaraya yg besar tu. Bila dpt blegar2 kt kota raya tu, terimbau kembali semua kenangan aku time student lg. Seriously i miss my student life!! Hang out dgn geng minah sengal, shopping, round the kota raya .. tp suma tu da tinggal kenangan. Yg ada skng aku sorg2 blegar2 d kotaraya tu. Bak kata En. Combat “ berlegar2 bgi org hlg arah tujuan “ haha .. berlegar2 sorg2 pun sempat gak aku rembat sehelai bju, stu tudung & stu cardigan. Perasaan nak shopping tu mmg berkobar2 tp ble geng xde, perasaan tu kurg ckit, eh bkn ckt tp byk !

Setelah selesai activity rembat merembat d muaz walaupun aku xpuas lg tp aku terpaksa melangkah dgn berat hati. Dan Sekali lagi aku mulakan perjalanan yg tertangguh. Dari satu stesen bergerak ke satu stesen. Bila da sampai kt stesen tu, ak rasa cm aku kt airport klia lak. Kan bgs klu btl2 ada kt airport klia, blh nek flight balik negeri bawah bayu, tp tu angan2 yg x mungkin terjadi even ayam tukar jd buaya sekali pun.

Tepat jam 4.30 ptg, aku selamat sampai rumah ! pandangan yg langsung tidak melambangkan pe2 perasaan, aku bawak masuk rumah !! aku xnak balik..xnak balik. Aishmennn....

Bermula kitaran hidup yg membosankan

P/s :~ geng minah sengal, hidup ku tidak sempurna tanpa kalian berdua . cptlah turun round kotaraya tu .. =_=

Thursday, September 1, 2011

Aidilfitri disambut, merdeka diraih


Hye readers

1stof all

Salam lebaran dan selamat menyambut hari merdeka


Disini aku pemilik blog nie nk menyusun sepuluh jari menadah tgn nk minta duit rye, eh slh2 nk minta maaf seandainya sepanjang perkenalan ada terkasar bahasa, teramik makanan yg sedap2 dan semua yg ter ter la..

&

Selamat meyambut hari kemerdekaan yg ke ???

Hahaha aku pun xingt da yg ke berapa..

Janji semangat kemerdekaan tu ada kan??? Semoga kita semua akan menghayati kemerdekaan yg telah Malaysia capai berabad lama yg dulu.

Sambutan raya tahun ini ?? mesti gempak bg kwn2 yg bru dpt gaji kan?? Yelah 1st time dpt gaji, mesti suma nak bru.haha...tp sambutan raya aku tahun nie??sama cm tahun2 lepas gak, beraya d perantauan. Just a little bit different, diz year sbb aku da start nk bg duit rye, satu perasaan yg berbeza bila bg duit raya ni. Seronok pun ada sedih ag la ada gak sbb duit terbang. Hahaha. Bila adik sepupu ku dtg salam cium tgn aku then tgk dy tsengih cm kerang busuk dpt duit rya dr ak, ak rasa seronok lak. Ye lah 1st time bg duit rye ngn gaji sendiri lak tu. Nsb bek la ada 2 org j adik kt sini. Klu balik sabah beratur adik2 sepupu ak yg len minta duit rye. Tak masuk ag adik aku yg dua org tu. Adik2 yg sungguh & teramat demand! Ish2...by the way .. aku braya ngn ahli baru family azat !! hoho .. bg yg berada di sabah, jgn jeles ea, im the first brye ngn bby bru. Bby bru ni pun dpt duit rye gak. Sama rata j ngn abg nye. Kat sini, lg kecik umur dak tu, ag bsr duit rye dy dpt. Cm bby bru ni, abg dy dpt 2rggt j, tp dy dpt 20rggt. Hu yoo..kaya tu. Nk gak aku jd bby balik.haha...

Erm.....pe ag nk citer???

No idea da ... xpe la setakat ni dulu aku cite, nk tulis pjg2 ak da xde idea da ni.

p/s : berada di utara menyambut lebaran menyebbkan aku teringt semua memori bersama minah2 sengal & hero2 aku wktu awal tahun dulu. Cepat sungguh masa berlalu, sedar tak sedar skng da hjg tahun. =_= . imtsm!


ahli baru family azat !
baby boy .. ( xde nama ag )