Wednesday, June 29, 2011

emergency department

hye readers,
kali ni entry aku pasal jabatan kecemasan
mesti semua owg biasa dgr kan???
jabatan kecemasan ... jabatan kecemasan ..
aku nak cita pasal pengalaman aku sendiri la g jabatan kecemasan baru2 ni,

alkisah, rumate aku ni demam da 3 ari. Demam lak tiap2 malam waktu siang nye x demam. malam yg ke -3 ni rumate aku x larat sgt2 da, so g la jabatan kecemasan kt hospital terdekat. Da sampai kt emergency tu, rumate aku g la daftar nama then tggu kt dpn bilik num 10. waktu tgh tggu tu. pe yg menarik perhatian aku ni. ada satu family..mama,papa, anak laki, anak pmpn & baby diaorg. Rasanye yg sakit anak pmpn diaorg ni kot..Budak pmpn tu comey giler2. Paling lawak bila mak dia kata suar adik koyak, then slumber dek je anak dia ckp "da mama x jahit " .. mama dak tu tsengih je. amik nak ngko kne sebijik ngn anak ko... hahaha....then sebelah family tu ada la sepasang tunang, kekasih or suami istri .. aku sendiri pun xtau .. tgk dr fizikal chat walafiat je aku tgk. tp nth pe la sakit diaorg ni, tertanya2 gak aku.. AKMA NADILA ABDUL MALEK .. pergh lantang sungguh sore cik MA ni, sore org tua.haha...sekali tgk muda ag rupenye. Cik MA sore anda x mude da .. hahaha ... Bila rumate aku ni kuar dr bilik10 aku ingtkan da setel, rupenya nk kne jumpe doc ag. adoi .. jd penunggu ag, kali ni tunggu kt dpn bilik num 7 lak. sementara jd penunggu kt dpn bilik 7 ni, byklah ragam2 manusia yg menarik perhatian aku. Time tgh tggu tu, ada sorg laki & sorg pmpn kuar dr bilik 7. Yg si pmpn ni bijik mata da berair da, menangis. Menangis sbb pe pun aku x sure ..tp sekali dgr sore bBy menjerit nangis dr bilik 7 bru la aku tau . rupanye si pmpn ni sorg ibu. Dia xsanggup tgk & dgr anak dia dikerjakan dgn doc kt bilik 7 tu. Naluri seorg ibu la katakan .. tp aku cmtu ke nanti bila ada anak sendiri ?? profession keja aku ni byk menuntut aku tuk treat bBy2 yg xchat, wat suction ( masukkan tiub dlm hdg bby tuk sedut kahak ). So feel xsanggup tgk bby tu kna kerjakan dgn doktor tu da kurg .. hrmmm .. Lepas je baBy tu nurse bg kt ibu nye, kuar lak seorg patient kt bilik sebelah . Dr pengamatan aku, laki ni dlm lingkungan 50an da. Yg aku x boleh tima sgt2, bila laki tu kuar dr bilik tu, si istri kepada pakcik ni, blh jln tgedek2 cm itik plg ptg g kt pkcik ni, da la c pkcik ni berdiri pun da x center aku tgk. Si istri ni langsung x tlg suami dia, dia pandang je, bila pkcik ni nak tjatuh dr wheelchair tu baru la kalut nk pegang laki dia. aiceetttt~~ aku sembat gak makcik sorg ni . ting tong .. 1072 ..wah akhirnye tiba giliran rumate aku masuk jumpe doc, ati aku da berbunga riang da sbb aku da penat duk menunggu. X sampai 3 minit rumate aku dok dlm bilik 7 dia kuar, "mate, kna tunggu ag ar, result darah x kuar ag " huarghhhh...jd penunggu ag nampaknya aku .. kitrg pn tggu punya tunggu .. tgh2 menunggu tu kuar lak mamat dr bilik sebelah . pewwwiiitttttt ~~ blh tahan mamat ni, manis gok . hahaha ..x rugi tunggu dpt cuci mata .hahaha .. Aku ngn rumate aku pe ag time tu, pandang belakang nk usha. perghhh... ada kembar rupanye mamat ni. haha ( gatai jap ngn rumate aku ) .. Dalam 15minit gak ar ktrg tggu, bru la rumate aku dpt jumpe doc then setel. Sebelum balik tu, rumate aku g la amik ubt kt kaunter farmasi tu, aku lak duk kt depan . Time tunggu rumate aku tu, ada sekumpulan org dok bdiri kt tpi kaunter farmasi tu. yg seorg tu tgh dok kt wheelchair. mamat yg dok kt wheelchair tu, asyik pandang kt aku je smbl ckp kt fon. Yg pastinya aku dgr ada dua patah perkataan je kuar dr mulut mamat tu .. ok .. ye .. aku rasa mamat ni drug addict,tgk dr figure dia sah2 drug addict. xlama cmtu member mamat ni dtg bwk makanan. member dia ni tnya .. nk makan x?? mamat ni jwb nk .. tp bila member dia bg makan dia g letak makan tu balik kt beg plastik . member dia ni bising ar, "kata nk makan " mamat ni jwb "esok ah mkn " ..aishmen mamat ni kurus keding cmtu pun nk mkn esok. yg xblg blah tetiba mamat je tu g tegur dak india kt blkng dia .. hye ..bye .. ahhh sudah ..konform mamat ni tgh halusinasi dlm hati aku, tgk cm xbtl je.yg member2 dia ni pun salah sorg nya cm bapok.."eh bukn cm bapok tp mmg bapok ". Pas je rumate aku amik ubt ktrg trus blah dr kaunter farmasi. cuak gak kang xpasal2 mamat tu bgn lak, xnaya aku.aku da la duk dkt je ngn mamat tu. Time Nk balik tu, terpaksa lak tggu abg driver dtg amik ktrg..adoi..spjg mlm ni aku asyik jd penunggu je. Time tggu abg driver tu dtg kt dpn jabatan emergency tu tetiba satu keta kancil bhenti tepat dpn kitrg. ada 4 org laki kt dlm & sorg pmpn. yg si pmpn ni aku tgk seprauh sedar. 4 org laki tu sumanye org vietnam .. jd kalut jap kt dpn emergency tu. nsb bek la ada Staff yg handle case tu. yg plg x boleh blah, pmpn tu g lempang sorg laki vietnam tu sbb laki tu tlg tahan kepala dia dr jatuh.perghh,..xkenang budi tul pmpn tu. ada lak g lempang laki tu. 1 2 3 4 & 5 minit akhirnye abg driver dtg amik. finally dpt balik ....

macam2 ragam manusia kt jabatan kecemasan ni
yg paling penting rumate aku dpt MC 1 hari
hahaahahhaa

p/s :~ bru aku sedar rupanye da lma aku x jd pesakit/penunggu pesakit kt hospital. klu dulu 1minggu dua kali aku g emergency tuk amik injection tuk gastrik. selama ni aku dok pandang je patient & para penunggu patient sebabnya aku yg wt teratment kt Patient, malam ni aku berpeluang jd sebahagian dr mereka2 dan merasa sendiri pengalaman tu.

Monday, June 27, 2011

bertemu dan berpisah adat manusia biasa


hye readers,
agak lma x update blog ni, almaklumlah sibuk memanjang,
ari ni aku nk story ckit activity aku sepanjang aku x update blog ni..

1st of all,
Mestilah aku bz sebab final exam .. 3 year = 1 hour exam pro.11/5/2011 (1day/3candidate) internal examiner cik siti khadijah, external examiner Sir ismawi .. Wad 4, case closed # tibia fibula. Aku dpt Pt ni, otak aku serabut, xtau nk watpe dulu sbb case senang sgt. gelabah jgn ckp la ! cam harem..tp alhamdulilah " awak boleh buat cuma gelabah sikit " kata2 sir Is yg wt ati aku senang ckit

27/5/2011
TAHNIAH !!!! cik fatin izzati lulus exam . Saya bakal cik physio .. :))

13 jun-19 jun

7 hari .... limited edition for fatin izzati
induksi !! pakai baju kurung .. sepanjang 3 thn dok Kskb boleh kire brpe kali je lah aku pki bju kurung. daftar induksi seawal 10 pg kt kafe ostel. check punya check aku satu group ngn Pakdin & my bestfriend macek bianah !! seronok giler2..( group 10 ).. then start la perjalanan induksi .. bgn 5.45am nk g senam pagi ( walaupun xde la senam mna pun ) . kul 7.15 da gerak g kolej. Part nk bjln ni azab cikit, da pki bju kurung kasut pompuan nk bjln g merentas bukit tensen !!!! kain aku mmg terangkat sentiasa la, cm ada banjir lak kt bukit tensen tu. ish2.. Dr 8am-6pm dok la kt audi tu dgr ceramah yg teramat-amat membosankan. Keja aku kt audi tu tido, mkn, dgr mp3, kacau macek bianah, boy & azam . sepanjang 7 ari induksi tu, setiap group aku tkr2 tmpt dok. air jumaat turn group 10 dok dpn sekali. hrm..time ni jgn tnye la mata xsmpi 1mm blh buka, tp dok pkse gak buka sbb tkt kna soal. Azam & boy org yg mmg berani mati sbb dgn slumber dak bdua ni tido. aicehhh....cuak gak dak bdua ni kantoi, kang diaorg kantoi potensi aku & macek bianah kna mmg tinggi sbb diaorg bdua dok dgn kitorg. Last 2 day .. dok belakang, ingtkan terlepas la azab dok dpn. Rupa nye kt blkng ni ada la mamat2 yg dok ngacau aku .. kt sabah org cm ne ??pki cawat ke??pe nme pelik kt sabah?? aicettttt...pns gak ati aku mamat ni tnya mcm2. tp aku senyum je ler.layan je la...tp bila xtahan sgt aku sumbat telinga aku ngn mp3. "baju kuning, nk pinjam pen" bju kuning nama sapa??? ow fating .... =_= bila la pula nma aku ada g kt blkng.huhuhu..fatin..fatin..fatin...adoi...tensen asyik nma aku je di sebutnye..bila toleh wt muke comel then bg peace.aku pun senyum je la padahal dlm ati "mamat ni xbtoi pe"..
Last day , mereka2 ni dok belakang kitrog ag. adoi..tp aku wt xtau je la. yg seronok nye time penutupan aku, macek bianah, pakdin & amir dok belakang mereka2 ni. oHhhh yeh..seronok aku, diaorg xleh nk kaco2 & kitorg leh tgk gelagat mamat2 pantai timur ni cm ne..
tepat jam 4 penutupan habis..sedih gak perkenalan 7 hari itu sgt pendek tp byk kenangan. AMIR MARWAN AKA ketua group 10 " ivy, aku akn ingt ko smpi bila2, ko takkan pernah berubah "..amir, aku mmg xkn pernah berubah....:).
fatin ..fatin..fatin....adoi sore sapa ag ni, nk nom .. aku pun bg la.
Then 4 the last time aku, macek bianah & akif berjalan pulang bersama.
aku akan rindu semua saat aku dgn korg semua..
setiap yg bertemu akan berpisah
setiap yg berpisah pasti akan ada pertemuan yg baru.

AKU RINDU KEHIDUPAN KOLEJ AKU, AKU RINDU KWN2 AKU, AKU RINDU NK BERINDUKSI



kami satu group ( macek bianah )
AMIR MARWAN & ZULKILFI ( leader group 10 & bendahari )
dua2 kureng rambut, dua2 org pantai timur
Sebahagian dr group 10
Mereka semua budak jahat !!


p/s : i will miss this moment

Magik hati

hye readers, jom main magik hati
SOALAN
1. Tulis nom 1 hingga 11 dlm satu kolum ( berturutan ke bawah )
2. Di sebelah nom 1 & 2 tuliskan dua nom yg kamu suka. Nom apa saja
3. Di sebelah nom 3 & 7, tuliskan nama individu berlainan jantina dgn kamu. jgn tulis nma yg sama. gunakan gerak hati ya ! ( 1 nom satu jawapan )
4. Di sebelah nom 4,5,6 tuliskan nama siapa sahaja yg kamu syg ( family/kwn2 )
5. tuliskan 4 tajuk lagu di nom 8,9,10 & 11


Jawapan saya

1. - 2
2. - 6
3. - --< ! 3
4. - Rubi
5. - zila
6. - my mom
7. - Ai
8. - kisah hati
9. - cinta muka buku
10. - it should be me
11. - memori tercipta




JAWAPAN :
Nak tau kaitan antara nom & jawapan yg kamu berikan..sila semak di bawah

1 bil. individu yg akn kamu beritahu tentang permainan ini ( jwpn nom 2)
2. nama individu nom 3 adalah si dia yg kamu cinta. he he he
3. nama individu di nom 7 adalah si dia yg kamu tidak berapa suka tp masih boleh dipertimbangkan
4. kamu paling prihatin dan ambil berat thadap individu di nom 4
5. individu nom 5 adalah si dia yg amat memahami kamu
6. si dia yg kamu namakan di nom 6 pembawa tuah kamu
7. tajuk lagu di nom 8 adalah utk individu nom 3
8. tajuk lagu di nom 9 adalah utk individu nom 7
9. jwpn nom 10 adalah lagu menceritakan tentang pemikiran dan pandangan kamu
10. lagu nom 11 adalah lagu yg menceritakan mengenai apa yg kamu rasa tentang kehidupan ini.




p/s : hahaha...adoi jawapan aku nom 8 & 9 terbalik, sepatutnye tajuk lagu nom 9 tuk org nom 3. tp semua jawapan aku tu, mmg kena tepat kt muka aku.. its bout my real life .